FAQ

1. Wat maakt dit een training voor bedrijven?
2. Hoe zweverig is dit?

3. Voor wie is Bedrijfsmindfulness bedoeld en voor wie niet?
4. Word je niet passief van al die aandachtsoefeningen?
5. Ik werd eerder juist erg onrustig van aandachtsoefeningen.
6. Wat is het verschil met meditatie?
7. Ik heb al eens een training ontspanningstechnieken gedaan, heb ik dan wel wat aan mindfulness?
8. En m’n verstand dan, is dat helemaal niet meer belangrijk?
9. Waar moet ik op letten als ik een Bedrijfsmindfulness training wil kiezen?
10. Ik wil graag mindfulness in mijn organisatie introduceren, kunnen jullie daar iets mee?
11. Ik heb een andere vraag ...
 

1. Wat maakt het een training voor bedrijven?

Het belangrijkste voordeel van Bedrijfsmindfulness is dat de training is afgestemd op de werksituatie. De oefeningen zijn praktisch uitvoerbaar tijdens je werk en de lengte van de traditionele oefeningen is verkort. De andere deelnemers komen, net als de trainers, uit het bedrijfsleven en de voorbeelden zijn werkgerelateerd. 

2. Hoe zweverig is dit?

Mindfulness roept soms associaties op met goeroes, kruidenthee en lotushoudingen en krijgt soms de stempel op van ‘zweverig’. Bedrijfsmindfulness is echter gewoon een training om aandachtig te werken, de (onnodige) franje is achterwege gelaten. De oefeningen van Bedrijfsmindfulness kun je gewoon op je werkplek doen. Uiteindelijk integreer je de oefeningen in je functioneren. Je hoeft zoals bij spirituele zaken niet in het nut te geloven, omdat het nut breed wetenschappelijk is aangetoond.

3. Voor wie is dit bedoeld en voor wie niet?

Bedrijfsmindfulness is geschikt voor iedereen die bereid is om naar zichzelf en zijn eigen patronen te kijken. Voorkennis is niet vereist. De trainers hebben ervaring met productiemedewerkers, middenkader, zelfstandige professionals, directies en ondernemers.
Bij Bedrijfsmindfulness richten we ons op het verbeteren van de kwaliteit van het werkende leven. Natuurlijk pluk je daar ook in je priveleven de vruchten van. Maar we willen dit niet omdraaien.
Daarom kan het zijn dat een training Bedrijfsmindfulness voor sommige medewerkers op dit moment niet geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan conflictsituaties . Dan past individuele coaching beter.

 4. Word je niet passief van al die aandachtsoefeningen?

Bij sommige oefeningen ben je soms stil en ‘doe’ je even niets. Maar het effect is dat je vervolgens heel alert en geconcentreerd aan de gang kunt gaan met je taak. Je kunt het zien als een kleine investering met een groot rendement. Met Bedrijfsmindfulness kan je best druk bezig zijn, maar je bent niet alleen maar gericht op het resultaat (de toekomst). Je doet de dingen van moment tot moment, met het vertrouwen dat je vanzelf bij het resultaat uitkomt. 

5. Ik heb wel eens zo’n aandachtsoefening gedaan, ik werd er juist onrustig van

Dat kan in het begin heel goed, bij de eerste keren oefenen word je je bewust van wat je allemaal denkt en voelt (en dat is vaak heel veel). Als je op de ‘automatische piloot’ werkt heb je dat veel minder door. Door het oefenen wordt de onrust anders en ga je uiteindelijk anders met die onrust om.

6. Wat is het verschil met meditatie?

Meditatie is zeker een onderdeel van Bedrijfsmindfulness, maar is slechts één van de oefeningen. En al de oefeningen zijn niet het doel op zich, maar slechts het middel. Het middel om met aandacht in het nu te leven.
De training is er dus niet op gericht om een goede mediteerder te worden, maar om de inzichten van meditatie (en andere oefeningen) in het dagelijks functioneren te integreren.

7. Ik heb al eens een training ontspanningstechnieken gedaan, heb ik dan wel wat aan mindfulness?

Ontspanningstechnieken helpen goed, je gebruikt je vermogen om te ontspannen. Maar het is een beetje het blussen van de brand. Met Bedrijfsmindfulness pak je het probleem aan bij de wortel. Je wordt je bewust van vroege signalen. En gaat anders om met de stressvolle gedachten. Je reageert bewust hierop ipv met een automatische reactie.

8. En m’n verstand dan, dat lijkt helemaal niet meer belangrijk?

Je verstand is zeker belangrijk. Sommige gedachten helpen je ook heel goed bij waar je mee bezig bent. Echter soms komen er alleen maar gedachten op die je afleiden van waar je dat moment mee bezig bent (bijvoorbeeld als je denkt aan alles wat je nog moet doen). Bedrijfsmindfulness helpt je om bewust met al deze verschillende soorten gedachten om te gaan en daarin zelf een keuze te maken. Je leert je verstand voor je te laten werken.

9. Waar moet ik op letten als ik een mindfulness training wil kiezen?

Mindfulness is hot en dat zie je in het aanbod. Bovendien is mindfulness geen beschermde naam en een breed begrip. Onze trainers hebben een jarenlange ervaring als trainer en coach in het bedrijfsleven en hebben verschillende (gecertificeerde) opleidingen voor Mindfulness gevolgd (MBCT-trainingen en Instituut voor Mindfulness). Deze kennis en ervaring maakt hen zeer geschikt om mindfulness in bedrijven te geven. 

10. Ik wil graag mindfulness in mijn organisatie introduceren, kunnen jullie daar iets mee?

Voor mindfulness in organisaties en bedrijven hebben wij speciale trainingen ontworpen en verzorgen wij coaching. Als je P&O manager bent of trainingen voor jouw organisatie inkoopt; kijk dan eens naar de gratis introductieworkshop voor P&O-ers.

11. Ik heb een andere vraag ...?

Staat jou vraag er niet bij, stel deze dan hier.
 

Naar boven